Home » Geld & Economie » De economische crisis: Wat hebben we geleerd?

De economische crisis: Wat hebben we geleerd?

beurscrashSinds 2008 werd de ganse wereld in een diepe economische en financiële crisis gestort. Dit begon allemaal in de Verenigde Staten toen dankzij de laksheid van de banken veel Amerikanen hun hypotheek niet meer konden afbetalen. Veel banken werden tot op de rand van het faillissement gebracht.

Dat de economie in Amerika onlosmakelijk verbonden is aan de economie in Europa zagen we een tijdje later. Zelfs in Azië sloeg de paniek toe wanneer verschillende banken in moeilijkheden raakten. De beurzen kelderden in alle werelddelen aan een record tempo.

De crisis ging door tot in het bedrijfsleven, omdat bedrijven geen leningen meer konden krijgen zag men voor het eerst in lang een daling van de economische groei in Europa. Bepaalde landen waar er minder sterke fundamenten lagen kregen zelfs te kampen met een daling van meer dan 10 procent. De toenemende werkloosheid maakte het plaatje compleet.

Net zoals in de VS kwamen in Europa ook een aantal grote banken in de problemen. In België was het bekendste voorbeeld Fortis die later werd overgenomen door BNP Paribas. Ook Dexia kwam zo danig in de problemen dat de bank werd overgekocht door de overheid. De naam van de bank werd verandert naar Belfius. Ook banken als het Nederlandse ING en het Zwitserse UBS moeste met behulp van de overheid het hoofd boven water zien te houden. Door de angst in de financiële crisis werden er geen leningen meer verstrekt wat de problemen alleen meer erger maakten.

Is er nu iets goeds overgebleven van de economische crisis? Enkel als de banken leren uit hun fouten kan er iets goeds van komen. Gelukkig zien we al hoopgevende veranderingen. Het is veel moeilijker om een hypothecaire lening te verkrijgen en men ziet erop toe dat andere kredietvormen voldoen aan de nieuwe maatregelen. De toekomst zal uitwijzen of we op de goede weg zijn.

Meer informatie over de economische crisis vind je hier: http://www.europa-nu.nl/id/vhrtcvh0wnip/economische_crisis

 


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *