Home » Geld & Economie » Waar moet je op letten bij je keuze van een kredietkaart?

Waar moet je op letten bij je keuze van een kredietkaart?

keuze van je kredietkaartEen kredietkaart of creditcard is een pas waarmee je op voorhand betalingen kunt verrichten die je achteraf terug gaat betalen aan de instelling die jou de kaart verschaft heeft. Dit in tegenstelling tot andere betaalkaarten, zoals de debetkaart, waarbij het bedrag meteen van je kaartsaldo of je rekening wordt afgeschreven. Zodra je een kredietkaart gebruikt verschaft de instelling je feitelijk direct een persoonlijke lening. En aan een lening zijn altijd voorwaarden verbonden.

Vaste kosten op kredietkaarten

In België worden tegenwoordig voornamelijk kredietkaarten van Visa en Mastercard vertrekt, vanwege de wereldwijde acceptatie. Bankinstellingen en andere kaartverschaffers (in totaal meer dan 70) hebben elk hun eigen variant van een Visa of Mastercard. Sommige banken bieden naast de Visa en Mastercard varianten ook hun eigen kredietkaarten aan.

Op je kredietkaart zul je je doorgaans een vast jaarlijks bedrag betalen. Dit is slechts voor de dienst die de bank of andere verschaffer je biedt en is onafhankelijk van je gebruik van de kaart. Deze jaarlijkse kosten zijn in de regel hoger naarmate de kaart meer faciliteiten biedt (Classic, Business, Gold of Platinum kaarten) en naarmate de bestedingslimiet hoger ligt. Ze variëren tussen de diverse kaartversrekkers tussen € 5 en € 50 per jaar. Sommige instellingen bieden de kaart gratis aan.

Noot: Een kredietkaart kent ook vaste kosten bij het opnemen van contant geld uit een geldautomaat. Dit is een standaard bedrag dat bij alle kaarten nagenoeg gelijk is.

Rente’s

Met een kredietkaart ontvang je doorgaans gratis tot 30 dagen uitstel van betaling. Aan het einde van iedere maand, ontvang je een rekeningoverzicht van al je betalingen. Als je deze volledig terugbetaalt, wordt er geen rente in rekening gebracht.

Je kunt ook kiezen om de rekeningen niet meteen volledig terug te betalen, maar gespreid over een aantal maanden. Flexibel terugbetalen is de term die het bankwezen graag gebruikt. Als je hiervoor kiest worden je uitgaven met de kredietkaart omgezet in een lening, waarop maandelijks uiteraard een rentepercentage staat. Dit percentage ligt bij kredietkaarten vrijwel altijd hoger dan bij een normale persoonlijke lening, en verschilt tussen de verschillende instellingen. Ook als het in alle gevallen om hetzelfde type kaart gaat (bijvoorbeeld een Visa Classic kaart). De rentepercentages liggen doorgaans tussen 0.9% en 1.6% op maandbasis.

Aan elke kredietkaart wordt in de overeenkomst met de kaartverschaffende instelling een limiet verbonden. Dit is het maximale bedrag dat jij met de kaart mag uitgeven. Banken bieden vaak de ruimte voor het overschrijden van dit limiet. Hierop staat wel een boeterente die hoger is dan de standaard rente op de kredietkaart.


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *