Home » Geld & Economie » Wat doet een kredietmakelaar?

Wat doet een kredietmakelaar?

geld lenen via een kredietmakelaarKrediet afsluiten kan op verschillende manieren. Je kan snel geld lenen of je kan langsgaan bij een kredietmakelaar. Je kredietmakelaar is een bemiddelaar, een tussenschakel, bij het afsluiten van een kredietovereenkomst tussen jou en de financiële instelling die je een krediet verschaft, doorgaans een bank. Alle stappen van het proces voor het afsluiten van het krediet geschieden via de kredietmakelaar. Vanaf het eerste contact tot het uiteindelijk plaatsen van uw handtekening onder de kredietovereenkomst.

In tegenstelling tot een gevolmachtigde agent is een kredietmakelaar niet gebonden aan een bepaalde kredietverstrekker. Relatief onafhankelijk dus. Gevolmachtigde agenten bieden slechts de financiële producten aan van de maatschappij(en) waar ze als agent aan verbonden zijn. Kredietmakelaars bieden de financiële producten van alle relevante kredietverleners aan.

Het eerste contact

De bemiddeling van de kredietmakelaar begint met leggen van het contact tussen jij die een krediet nodig heeft en een financiële instelling die aan je wens kan voldoen. Dat zijn er meestal een heleboel. Met je kredietmakelaar kunt je dus eerst goed uitpluizen welke instelling het beste en voordeligste krediet aanbiedt. De aard van het krediet, de kredietvoorwaarden (rentepercentages, aflossingstermijnen) en uw persoonlijke omstandigheden spelen hierbij een centrale rol. Voor de aanschaf van een woning kan bank A voor jou de beste optie zijn, voor de verbouwing van uw woning is dat misschien bank B, voor een groene lening (overstappen op duurzame energie voor uw woning) zou bank C de meest geschikte kunnen zijn en voor een hypothecaire lening eventueel bank D. Je kredietmakelaar behoort je geheel onafhankelijk te assisteren bij het maken van een keuze.

De indiening van de kredietaanvraag

Na de selectie van een instelling en een product start het verzamelen van de nodige informatie voor het indienen van de aanvraag. Dat kan zelfs bij een goedkope persoonlijke lening al aardig wat zijn. Je kredietmakelaar assisteert je bij het opstellen van de aanvraag en het eventueel toevoegen van de relevante documenten. Je kredietmakelaar zorgt ook voor de presentatie van het dossier aan de kredietgever.

De afhandeling van het krediet

Het akkoord van de bank of andere financiële instelling wordt via de kredietmakelaar aan je overgebracht. Ook worden de documenten van de overeenkomst bij je makelaar ondertekend. Omdat er geen binding is met de bank kan je makelaar je diepgaand informeren over de voorwaarden van het krediet. De overhandiging van het kredietbedrag geschiedt vaak ook ten kantore van uw kredietmakelaar. In sommige gevallen zul je hiervoor toch nog even de bank moeten binnen stappen.


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *